MANUFAKTURA

17.01.2020

TVOŘÍM je jedním ze tří pro mě charakteristických slov. Tvořit je príma, tvořit je probudit v sobě nadšený, upatlaný, objevující dítě.

Jenže když chce dospělej člověk probudit spící dítě (uvnitř sebe, ne potomka v pokojíčku), potřebuje na to zpravidla čas, protože toho má dospělej člověk na rozdíl od dítěte fakt málo. Míň a míň, abych tak řekla. Ale je tu jedno období v roce, kdy - i když ten volnej čas pořád není - k tvoření (odůvodněně) vybízí.

Jo, jsou to (před)Vánoce.

Čas rozbalit si v obýváku po večerech skřítkovu dílnu a pustit se do projektů, co jsme si celý rok schraňovali "na pak". Na teď.

Já si toho letos v rámci ozdravy Vánoc (čti: snížení konzumního způsobu) navymýšlela fakt dost. A taky jsem si celej podzim říkala: "Ještě je brzo, ještě to dělat nebudu, ještě není Vánoční nálada..." No, chápete správně, pak jsem toho měla ažaž na poslední chvíli (vím, že nejsem sama, tak jsem v klidu) :D

Chtěla jsem strašně moc napsat o nápadech a výrobních procesech, ale protože ti, kteří tyhle dárky pod stromečkem našli, čtou blog (mami, teto, Élo,... a další výtečníci), nechtěla jsem to profláknout a zkazit překvapení.

Ale je leden a tohle berte jako tipy na příští Vánoce (nebo narozeniny, svátky, jen tak...) ;)

PS: Článek bude dlouhej. Nechtělo se mi rozdělovat každý tip na samostatný článek, takže všechny moje letošní nápady najdete sesumírovaný níž.

Následující řádky jsou #handmade #homemade #diy a #manufaktura ;)


Sušené čaje, džemy a chutney

Moje tvoření začalo z kraje léta. Na zahradě. Sbírala a sušila jsem bylinky a jedlé květy a v létě trhala a zavařovala šťavnaté ovoce.

I když nemáte vlastní zahrádku, pořád si můžete koupit jednotlivé bylinky a čaje si doma namíchat, dát je do sklenic nebo sáčků a nazdobit.

Džemy (rozdíl mezi marmeládou a džemem jsem objevila nedávno :D) a chutney jsem pilně v hicech doma na plotně vařila celý léto. Sklenice jsem recyklovala ze spíže.

Tip! Existuje jedna super stránka, která mapuje stromy, ke kterým si můžete dojít nasbírat plody. Je to vážně hezky a přehledně udělaný a pro někoho, kdo zahrádku nemá a neví, kam jít do přírodní sámošky, je stránka na-ovoce.cz bezvadná.


Ořechy v karamelu

Velký dobrý. A hlavně jednoduchý a rychlý. Vlašských ořechů na podzim posbíráme na chalupě několik pytlů, takže v tomhle ohledu je celoroční přísun zajištěn. Oříšky navíc můžete obměňovat, arašídy nebo mandle budou určitě taky zajímavě chutnat.

Jak na to: Karamel vyrobíte v (nepřilnavý) pánvi raz dva - jen krystalický cukr, trochu másla a míchat dokud se nerozpustí a nezezlátne. Ořechy před tím opečte nasucho v troubě, a jakmile je karamel hotový, rychle přisypte ořechy, zamíchejte a vyklopte na linku (pečící papír). Tuhne to fakt hodně - HODNĚ, rychle.

Tip! Když vlastní ořešák nemáte, vyrazte na procházku, nebo na kole, určitě za chvíli na nějaký strom narazíte. Zkusit můžete pohledat třeba na stránkách podobných svou myšlenkou jako je naovoce - sousedovazahrada.cz Zadarmo to tady asi nenajdete, ale určitě by vás to mohlo spojit s někým milým, kdo by se stal vaším výsostným dodavatelem :)

Na víčka, protože jsem měla recyklovaný sklenice př. od medu (a byly potištěný), jsem udělala "klobouček" z hnědýho pečícího papíru, ovázala provázkem, a na vrch nalepila vytvořený štítek.


Svíčky

Přiznám se bez mučení, že jsem použila parafín, a to jen proto, že jsem ho doma měla několik kilo už pár let v komoře. Příště budu hledat sójový nebo jiný "lepší" vosk, ale letos jsem prostě zlikvidovala nevyužitý zásoby. Na zdobení jsem použila sušené květy (chmel, měsíček, růže, levandule, chryzantémy). Éterické oleje levandule, heřmánek a borovice. Sklenice jsem koupila v Kiku (za pár korun) a jsem z nich nadšená, strašně se mi líbí.

Jak na to: Velice jednoduše - rozpusťte vosk ve vodní lázni a po částech nalévejte do misky (sklenice, formy,...). Já začala s ozdobami, které jsem zalila, kápla olej a počkala. Potom jsem zase trochu přilila, dala květy, olej a počkala, a takhle dokola, dokud nebylo po okraj. Naplnit formu můžete samozřejmě najednou a ozdobit jen vršek, nebo nezdobit vůbec, je to na vás.

Tip! Knoty jsem si vyráběla a jednodušší už to být nemohlo - bavlněný provázek nastříhejte na požadovanou délku, namočte do rozpuštěného vosku a nechte ztuhnout. Namáčení a "obalování" ve vosku můžete opakovat podle toho, jakou chcete mít tloušťku. Plíšky jsem neměla žádné, na dno sklenice jsem knot "přilepila" kapkou vosku. Po vyhoření svíčky se navíc skleněné misky mohou znovu na něco použít, ať v kuchyni, nebo na další svíčku.


Mýdla

Mýdla byla jedním z dárků, na jejichž výrobu jsem se obzvlášť těšila. Strašně dlouho jsem na pinterestu slintala nad krásnými diy mýdly, jak byly zdobený a načančaný a barevný a prostě krásný. No... tak krásný, jako na obrázcích z pinterestu je na světě máloco, a moje mýdla to taky nebyla :D Nejvíc času jsem strávila hledáním pěkný formy. Zkrátím to, objednala jsem si jednu, která se mi mezi těmi kvanty, co na netu byly, líbila. Jednu. Jestli vám to ještě nedošlo, materiálu na mýdlo máte v hrnci obvykle víc, než na jednu malou formičku a ta hmota taky překvapivě rychle tuhne :D Zbytek formiček jsem vyřešila jak Láďa Hruška, odstříhala jsem dna kartonovým krabicím (od džusu, mlíka, kefíru... čehokoliv). V záloze jsem měla formy na muffiny vystlaný potravinářskou fólií. No improvizace hadr.

Jak na to: Postupovala jsem podle návodu od Štumbyny (mimochodem má samý super návody). Materiál jsem všechen nakoupila na e-shopu v eko koze. Ve zkratce - ve vodní lázni rozpustíte mýdlovou hmotu, přidáte mrkvový olej, éterický olej, nalijete do formy, ozdobíte a necháte zatuhnout. V podstatě jako se svíčkami. (Kromě u Štumbyny jsou návody i na eko koze - a bude jich určitě plný net).

Tip! Mýdlo můžete nalít i do nějaké velké formy (miska, plech,...) a potom rozkrájet na menší. Forem je ale všude plno, můžete použít jakoukoliv silikonovou. Seženete třeba v Tchibu nebo domácích potřebách (většinou to jsou formy na čokolády), na eko koze, zaručeně potom na wish, aliexpress... prostě pohledejte. Karton to ale vždycky jistí :D

PS: Materiálu jsem koupila "do zásoby". Jednak jsem netušila, kolik je potřeba a taky (i kvůli poštovnýmu) jsem to nechtěla objednávat na každou várku zvlášť. Pokud  neplánujete vyrábět jednou a dost, určitě bych se nebála trošku vyšší ceny. Třeba mrkvového oleje mám ještě na hoooodně mýdel :)

Dělala jsem čtyři druhy mýdel - levandulové, heřnánkové, růžové (okvětní plátky růží, bez éterického oleje) a s květy měsíčku (taky bez vůně). Díky přidání mrkvového oleje chytla bílá hmotna krásný žluto-oranžový odstín (čím víc oleje, tím sytější, ale nepřeháněla bych to).


Hřejivé polštáře

Moje největší výzva :D Nejdřív jsem si myslela, že to bude hračka. Že koupím povlak na polštář a výplň a bude. A pak mi došlo, že tu výplň ale budu muset do něčeho zašít, protože jen tak na volno to fungovat prostě nebude... čímž se pro mě stala aktuální moje noční můra - šít. Já totiž nešiju. Doma mám takový to levný šitíčko, s mikronůžtičkama měkkýma jak máslo a základní sadou nití. S tím obstojně žiju už devět let. Jenže sešít několikero velkých čtverců, v ruce! Katastrofa.

Vzala jsem staré prostěradlo, nastříhala ho - od oka, na gauči, kuchyňskými nůžkami. Každý úplně jiný, jak jsem "vyměřovala", aby se to vešlo do koupenýho povlaku radši vědět nechtějte. Zasedla jsem a začala v ruce sešívat dva obdélníky k sobě... Když přišel Michal a uviděl mě, řekl "A dost!" a odvedl mě ke svojí mámě a jejímu šicímu stroji. Kde mi to sešila, protože se strojem neumím. Takže... bez pomoci stroje bych to dělala ještě dnes :D A to bylo asi to jediný úskalí na tomhle výrobku.

Jak na to: Kupte si (odvážní a šikovní ušijte) povlak na polštář (já našla hezký v Jysku), výplň (já měla pohankové slupky, ale může být rýže, jiné obilniny, sůl,...), éterický olej (když chcete, aby to vonělo) a nějaký ten vnitřní "obal", do kterého výplň zašijete. Výplň prokapejte olejem, aby voněla, a naplňte "vnitřní" poštářek. Ten potom strčte do povlaku a je to! Nahřívat můžete v mikrovlnce nebo troubě. Já volila pohanku, protože hezky drží teplo a olej levandulový.

Tip! Mezi pohanku jsme přidala ještě sušené květy levandule. Vidět to sice není, ale voní taky a když už jsem jich měla koupený celý sáček, přišlo mi škoda je nevyužít.

Pozor! Až po Vánocích mi teta řekla, že levandule je pro psy jedovatá, a když si její pes lehl na tenhle polštářek, byl potom přiotrávený. Našemu psovi to nic nedělalo, ale i tak posílám upozornění projistotu dál.

PS: Jako u mýdel, slupek jsem vzala asi 5 kilo :D Netušila jsem, kolik se do povlaků vejde a nechtěla jsem riskovat nedostatek (a taky by se to jinak kvůli poštovnýmu snad ani nevyplatilo). Takže mám doma asi ještě 2-3 kila pohanky, co se nejí :D Tvoření zdar!


Čokolády

Poslední jedlý dárek, spíš estetická záležitost. Obtížnost 0.

Jak na to: Rozpustíte koupenou čokoládu (já měla bez oříšků a čehokoliv, dělala jsem z bílé, mléčné a hořké). Tekutou ji nalijete na pečící papír, rozetřete, aby byla rovnoměrně a ozdobíte čímkoliv vás napadne - já dávala: sušené fíky, datle, brusinky, všemožné oříšky, květy měsíčku a slézu. Doladit to můžete špetkou soli. Necháte ztuhnout a potom nahrubo nalámete (nebo úhledně pokrájíte, nebo to rovnou na pečící papír kapete v malých kolečkách, vylíváte do vykrajovátek na cukrový... hezký to bude tak nebo tak).

Pozor! Mě se čokoláda mimo lednici rozpouštěla. Nevím, jak to, asi se upravil poměr vody, když jsem ji rozpustila a něco se z ní odpařilo, každopádně mimo lednici se jí nedařilo. Nevím, čím to, jen upozorňuju ;)

Čokolády jsem potom naskladála na sebe od každé barvy na přeskáčku a uvázala v průhledném celofánu. Musím říct, že se to dělalo dost blbě, a to hlavě proto, že ten celofán byla vlastně jen taková kapsa... :D ale nakonec to vypadalo dobře.

Jo a... já nefotila. Tak si to aspoň představte z týhle hnusný fotky focený bez světla :D



A to je z těch vyráběných dárků všechno :) Ač se to nezdá - a já se fakt bála, že jsem všechny nápady na "výrobní" dárky vyčerpala a příště už nebudu mít dělat co :D - v záloze jich mám ještě pořád dost a nepochybuju, že časem jich ještě pěknejch pár nasbírám.

Na závěr pro vás mám ještě poslední tip - výrobky si můžete "obrendovat" vlastní značkou. Já si ji letos "vytvořila" :D Díky tomu obdarovaní poznali, že některý dárky jsme fakt nekoupili, ale udělali je. Přijde mi to jako fajn nápad a hodlám z toho udělat takovou malou domácí produkci - D•manufaktura•2019

Tak na tvořivý dítě a tvořivý (nejen (před)Vánoční) čas!


PS: dejte mi vědět, jestli jste taky tvořili dárky - když jo, tak jaký, a jestli se na příště tvořit chystáte