FIALKOVO
08.04.2018
Ještě předloni jsem si myslela, že jsou fialky jedovatý (asi
jako 99% rostlin vůbec) a i když jsem zjistila, že nejsou, i tak jsem se jich vloni
ještě trochu bála... Ale! Teď, na přelomu března s dubnem,
se nám jich po zahradě a kolem sousedů rozsypalo nějak víc, než obvykle a mě to
nedalo, musela jsem je posbírat a zkusit z nich něco vykouzlit! :)
Ještě jsem nepsala článek na způsob diy anebo receptu, takže premiérka (ovšem určitě ne první a poslední ;)) Na poprvé jsem z fialek zkusila asi - né asi, určitě - to nejjednodušší. V první řadě jsem chtěla ozdoby na dort. To prostě byla priorita.
Cukrové fialkové květy
- květy fialek (rozvinuté)
- bílek nebo sirup
- moučkový cukr
- štěteček na potírání, sítko na posypání, tác na odložení a sušení, nádoba na uskladnění
Jak je to jednoduchý, taková je to piplačka. Stačí jen
potřít každý okvětní lístek z obou stran bílkem (nebo sirupem) a následně
ho pocukrovat. Mě osobně z pocukrování spíš vycházely závěje, protože se
mi to ne a ne dařit posypat... tak jaksi něžně. Ale nevadí. To je celý. Po vyschnutí
opatrně uložíme do nádoby, zavřeme a dáme do tmy. Při správném skladování by
měly vydržet květy až do léta.

Fial(k)ový cukr
- okvětní lístky fialek
- cukr krystal (může být i moučka, jde jen o vizuální rozdíl)
- mlýnek na kávu nebo mixér případně možná i hmoždíř
- tác na vyschnutí a nádobu na uložení
Naprosto jednoduchý a rychlý - dokonce víc než předchozí "recept". Z fialek otrháme lístky, hodíme do mixéru (sekáčku? Nevím, jak se tomu říká :D), přidáme cukr - legendy praví, že krystalový, kvůli struktuře, já krystal neměla, protože cukr v kuchyni používám tak maximálně Michalovi do palačinek, jinak vůbec a měla jsem jen zbytky moučkovýho - a začala jsem mixovat / sekat, dokud se lístky nerozmělnily a neobarvily cukr na... ano!, na fialovo :) Potom je potřeba cukr někam rozprostřít a promíchat, aby vyschnul. Květy pustí vlhkost a cukr (hlavně ten moučkovej) se začne lepit a tvrdnout, takže je potřeba ho znovu "zpísečnit". A je to. Pak už jen přesypeme do nádoby.

Pár tipů:
Na uskladnění fialkových krásností jsem si vymyla starou sklenici a lahev od šípkového džusu. Není potřeba na to kupovat spešl nový dózy, stačí využít ty, co určitě máte všichni doma - od okurek, hořčice nebo nějakého nápoje. A aby byla originalita ještě povýšena, můžete si sklenice pomalovat fixem a kolem hrdla uvázat stuhu se štítkem. Hand and home made pocit zaručen ;)
Fialky nezapomeňte ještě před zpracováním (jako já) umýt a následně nechat vyschnout. Četla jsem, že je na to dobrá odstředivka na salát, ale takový vymoženosti doma nemáme, takže je stačí osušit papírovou utěrkou, nechat je odkapat v cedníku nebo je prostě někam rozprostřít.
A jako u všech domácích výrobků, doporučuje se nekřečkovat, ale spotřebovat spíš dřív, než později. Aby se to nezkazilo, to by byla škoda. Cukr má sice konzervační vlastnosti, ale i tak je s květy mezi sebou potřeba počítat s rychlejším kažením.
A na příště chci ještě zkusit fialkový sirup, jen mi na to v tomhle fialkovým záchvatu už nezbyl materiál :D A samozřejmě se dají fialky nasušit jako jiné bylinky a potom přidat do směsí do čaje, prý jsou dobrý na kašel.