BEZOVO

05.05.2018

"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."

Ještě před dvěma lety mi byly květy černého bezu celkem putna, protože jsme s dědou sbírali teprve až zralý plody, z kterých už léta letoucí děda vaří likér. Vloni jsem se ale nadchla do videí s recepty na limonádu a hned jak to šlo, jela jsem sbírat voňavoučké květy. A výsledek? Neskutečná dobrota! Proto doporučuju všem, vyjde vás to na pár kaček a já vám garantuju, že ten pocit z vyrobenýho, chuť, co nikdy nebude lepšejší, než když si něco vyrobíte sami a zdraví, který tím posílíte, vás chytne a nepustí

Mám tu pro vás pár receptů, na který se už můžete chystat, protože sezóna začíná. Sbírat květy můžete v květnu a červnu, polorozvité. Nositelem chuti je pyl, takže sami usuďte, kdy na ně vyrazíte (čím víc se bude blížit doba odkvětu, tím míň pylu).


bezová šťáva

100 květů bezu černého
6 l vody
4 kg cukru
16 citronů

Květy černého bezu necháme spolu 24 hodiny vyluhovat v 6 litrech vody. Poté přecedíme. Do scezené šťávy přidáme šťávu z citronů a 4 kg cukru. Necháme dobře rozpustit a za studena plníme do lahví.

Limonáda se ředí s vodou cca 1:10 podle chuti, protože cukru je v ní vražedný množství, ale každý podle chuti. Legendy taky praví, že se sodovkou chutná líp než s vodou neperlivou :)

- recept je z Herbáře a celé video s přípravou naleznete pod odkazem

Poněkud vytuněnější recept (na kterej si zatím netroufám, ale vypadá báječně!) najdete v Kouzelných bylinkách - video s receptem je v odkazu ;)

Co se týče nádob a lahví, do kterých budete bezovou limonádu stáčet, pamatujte na to, že můžete použít ty, které už doma máte od něčeho jinýho. Stačí je jen vymýt (případně dát na chvilku do trouby na vysokou teplotu, abyste je sterilovali) a můžete je směle používat dokola a dokola. Ušetří to vaši peněženku i naši přírodu a ještě k tomu budete mít zaručený originál, když lahve třeba popíšete fixem a dáte jim stuhu ;)


kosmatice

Není to sice limonáda, ale taková zvláštní mňamka, kterou jsem musela hned při prvním střetu s bezovými květy vyzkoušet. Jsou to smažené květy v těstíčku na lívance (podobným) a můžete je dělat na slano i na sladko. U mě teda vedou s medem! :)

- recepty jsou různé, hodím vám sem dva - jeden z Kouzelných bylinek, druhý z Herbáře, oboje s videi a odkazy jsou pod názvy ;)

  • 120 g hladké mouky
  • ¼ l mléka
  • 2 vajíčka
  • sůl
  • květy bezu černého i se stopkou
  • ¼ l slunečnicového oleje
  • med (na sladkou kosmatici)


Vše kromě květů smícháme a vyrobíme si těstíčko. Rozpálíme si slunečnicový olej na pánvi (můžeme též použít fritovací hrnec), květy bezu vezmeme za stopku, ponoříme do těstíčka a přesuneme do rozpálené pánve s olejem. Pak nůžkami stopku odstřihneme. Smažíme z jedné strany dozlatova a pak otočíme.
Jako přílohu servírujeme salát z čerstvé zeleniny.
Kosmatici můžeme udělat i nasladko. Stačí, pokud do těsta přidáme 2 lžíce medu. Pak postupujeme stejně a při servírování můžeme kosmatici medem ještě trochu pokapat.

  • bezové květy (při trhání necháme delší stopku)
  • 2 vajíčka
  • trochu mléka
  • máslo ghí, popř. běžné máslo


Natrháme si bezové květy, delší stopku využijeme pro manipulaci během smažení. Rozklepneme vajíčka, žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozkvedláme s trochou mléka a osolíme. Zašleháme malé množství mouky tak, aby vzniklo hladké těstíčko a přidáme a zašleháme také bílky.
Bezové květy namáčíme do těstíčka a smažíme. Jakmile jsou květy na spodní straně osmažené, ustřihneme stopku a obrátíme je. 


Dobrou chuť a spoustu krásných pocitů při - během - i potom!

A potom se pochlubte, kolik lahví jste udělali a jak vám chutnalo, dobře? Tak dobře! :)

#BylinkovýOstrůvek

všechny obrázky jsou z pinterest.com